Najnovšie články:
Ucinky.sk / Rastliny / Horec žltý

Horec žltý

Horec žltýHorec žltý patrí do skupiny najpoužívanejších bylín či už v medicíne, farmaceutike alebo v ľudovom liečiteľstve. Jeho účinky sú ľuďom známe už odpradávna a doteraz sa využívajú na tie najrôznejšie druhy ochorení a problémov. Prečítajte si o horci a o jeho účinkoch viac v nasledujúcich riadkoch. Jeho vlastnosti rozhodne stoja za pozornosť.

Charakteristika rastliny Horec žltý

  • Anglický názov: Yellow gentian
  • Český názov: Hořec žlutý
  • Latinský názov: Gentiana lutea
  • Ľudové názvy: horec, encián, horki koreň, žolti koreň, žulti koreň
  • Čeľaď: Horcovité

Horec žltý, ako už napovedá jeho samotný názov, sa vyznačuje výraznými žltými kvetmi. Jeho výška môže dosahovať 45 až 140 cm a jeho korene sa môžu ťahať do dĺžky až 1 metra. Stonka horca je dutá a v jej dolnej časti vyrastajú veľké oblúkovité listy s eliptickým tvarom.

Kvety tejto rastliny kvitnú na dlhých stonkách, na ktorých vyrastajú po 3 až 10 kvetoch, v niekoľko po sebe idúcich poschodiach. Plodmi horca sú špicaté, kužeľovité tobolky s dĺžkou približne 4 až 6 cm, ktoré obsahujú veľké množstvo semienok.

Výskyt a zber

Výskyt Horca Žltého dominuje prevažne v horách strednej a južnej Európy. Zvyčajne ho môžete nájsť na pastvinách, otvorených poliach, húštinách či dokonca na útesoch.

Vo všeobecnosti vyžaduje Horec žltý vlhkú a dobre chránenú pôdu s minimálnou vlhkosťou vzduchu, priame slnečné svetlo, avšak pomerne nižšiu teplotu. Kvety horca kvitnú od začiatku júla až do konca augusta. Môže sa rozmnožovať prirodzene alebo populárnejšou metódou – delením koreňov.

Zloženie rastliny

  • kvety Horca žltéhoAlkaloidy
  • Cukor
  • Draslík
  • Fosfor
  • Gentiopicrin
  • Glej
  • Inositol
  • Inulín
  • Karvakrol
  • Kyselina fenolová
  • Kyselina kávová
  • Kyselina sinapínová
  • Linalool
  • Magnézium
  • Mangán
  • Pektín
  • Selén
  • Síra
  • Taníny
  • Triterpény
  • Vápnik
  • Vitamín B1, B2, B3
  • Vitamín C
  • Vitamín F
  • Zinok
  • Železo

Horec žltý, jeho využitie a pozitívne účinky

Azda najvyužívanejšia časť z horca je jeho koreň, ktorý má skutočne široké spektrum pôsobenia a využitia. Od pozitívnych účinkov na tráviaci trakt, cez rýchlejší metabolizmus až po podporu funkcií jednotlivých orgánov, jeho využitie je naozaj široké.

Užitočné účinky Horca žltého sú:

1. Chráni a lieči pečeň

Koreň z horca žltého sa v súčasnej dobe využíva špeciálne na ochranu pečene, stimuláciu jej funkcie, na regeneráciu buniek a na zvýšenie toku žlče. Taktiež je známy vďaka tomu, že zabraňuje rozvoju vírusov, ktoré postihujú pečeň nakoľko koreň z horca disponuje antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Vďaka týmto úžasným účinkom sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú chorú alebo oslabenú pečeň.

2. Podporuje funkciu obličiek

Horec žltý je užitočný aj čo sa týka zdravého chodu obličiek a ich celkového zdravia. Vďaka tomu že, podporuje správnu funkciu obličiek pomáha pri procese detoxikácie organizmu.

3. Podporuje odstraňovanie škodlivých látok z tela

Koreň z horca má antiseptické vlastnosti, vďaka ktorým dokáže odstrániť škodlivé a nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu nachádzať v zažívacom systéme. Preto pri celkovej detoxikácii tela od škodlivých látok a baktérii netreba zabúdať ani na túto rastlinku.

4. Pomáha pri liečbe anémie

Koreň z horca sa často využíva pri liečbe chudokrvnosti nakoľko je schopný stimulovať tráviaci systém tak, aby ľahšie absorboval železo a iné látky v tele. Koreň z Horca žltého má antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú ľudskému telu vylučovať voľné radikály preč z tela.

V kombinácii so správnou stravou a celkovou životosprávou je horec perfektným prostriedkom na zvýšenie hemoglobínu v krvi a jej celkové okysličenie.

5. Lieči kožné rany a ochorenia

Aplikovaním Horca žltého priamo na pokožku je možné ošetriť rôzne kožné rany či plesňové infekcie. Štúdie poukázali na fakt, že Horec žltý vďaka svojím antibakteriálnym a protiplesňovým vlastnostiam je schopný čiastočne dezinfikovať poranené miesto, zlepšiť na danom mieste prietok krvi a urýchliť hojenie poškodeného tkaniva. Už v minulosti sa táto rastlinka hojne využívala v bylinkárstve ako ľudový prostriedok na ošetrenie krvácajúcich rán či odrenín.

6. Má protirakovinové účinky

Horec žltý, ako aj iné liečivé rastliny či bylinky, bol uznaný ako jedna z potravín, ktorá má potenciál pri boji s rakovinou. Jeho účinky sa obzvlášť vzťahujú na rakovinu prsníka, kedy koreň vykazuje potláčajúce účinky proti tomuto druhu rakoviny. Konzumácia koreňa z horca vo všeobecnosti zabraňuje tvoreniu rakovinotvorných buniek. Tieto vlastnosti sa pripisujú hlavne antioxidantom, ktoré sa v koreni horca nachádzajú.

7. Napomáha pri chudnutí

Koreň z horca môže byť taktiež nápomocný pri regulácii váhy či pri samotnom chudnutí. Vďaka svojej horkej chuti dokáže Horec žltý v tekutom stave stimulovať tvorbu žalúdočných sekrétov, ktoré v konečnom dôsledku rozbíjajú tuky a znižujú cholesterol.

Výsledkom je zdravá strata na váhe a optimálne udržiavanie zdravej hmotnosti. Horec taktiež zlepšuje trávenie ako také a hoci táto vlastnosť nemá priami dopad na váhu, zlepšuje sa vďaka nej metabolizmus, ktorý je koniec koncov jedným z dôležitých faktorov podmieňujúcich optimálnu váhu.

8. Dezinfikuje ústnu dutinu

Horec žltý vďaka svojím vlastnostiam, ktoré už boli spomenuté vyššie, pomáha pri liečbe kvasinkových a iných infekcií (ako sú napríklad afty) v ústnej dutine.

Výskumy poukazujú na to, že účinnosť a cena koreňa z horca žltého je oveľa lepšia a efektívnejšia pre liečbu ústnej infekcie v porovnaní s inými populárnymi konvenčnými liečbami či liekmi. Pravidelná konzumácia a prežúvanie koreňa by tak mala vyliečiť a dezinfikovať postihnuté miesta v ústach za pomerne krátky čas.

9. Bojuje proti únave

Samotný výťažok z horca či koreňa je užitočný najmä pri stave totálneho vyčerpania z chronickej choroby a z únavy ako takej. Je taktiež prospešný pri vysokom zaťažovaní svalov nakoľko podporuje nervový systém tým, že pomáha uvoľňovať svalové napätie a funguje ako prírodné sedatívum. Horec žltý sa vďaka tomu odporúča najmä ľuďom, ktorý sú pracovne a fyzicky vyťažený, alebo sú po náročnom svalovom vypätí.

10. Lieči nádchu a znižuje horúčku

Korene z horca sa často využívajú ako prostriedok proti nachladnutiu a horúčke. Navyše dokážu zmierniť bolesť zapáleného hrdla a celkovo zmierniť symptómy nachladnutia a nádchy. Stačí si spraviť horúci čaj z Horca žltého a užívať ho niekoľko dní, až kým horúčka a nachladnutie nezmiznú. Taktiež sa užíva pri bolestiach hlavy, migréne či dokonca počas delíria.

11. Zlepšuje chuť do jedla

Pri ľuďoch, ktorí trpia nízkym apetítom a celkovou stratou chuti do jedla, sa odporúča užívanie toniku z horca pol hodinu pred jedlom nakoľko vie vďaka svojím účinkom stimulovať tráviaci systém a zvyšovať produkciu slín a enzýmov. V súčasnej dobe sa vďaka týmto vlastnostiam využíva Horec žltý ako „žalúdočný stimulant“.

Vedľajšie účinky

Hoci sa zatiaľ nepreukázali žiadne škodlivé účinky počas tehotenstva, neodporúča sa podávať horec tehotným alebo dojčiacim ženám. Taktiež by sa nemal Horec žltý podávať ľuďom trpiacim na žalúdočné alebo dvanástnikové vredy.

Horec by sa nemal užívať dlhšie ako 3 týždne nakoľko môže prestimulovať ľudské telo. Preto sa odporúča robiť si dvojtýždňové prestávky medzi užívaním.

V prípade, že si plánujete spracovať Horec žltý u vás doma, uistite sa, že ste rastlinu správne identifikovali, nakoľko si ju môžete ľahko pomýliť s vysokotoxickou Kýchavicou bielou a spôsobiť si tým otrávenie.

Použitie Horca žltého

zber horcaHorec žltý sa na trhu najčastejšie objavuje vo forme čaju, tinktúry, extraktu ale aj vo forme kvapiek či dokonca ako prášok (drvený koreň z horca). Jeho využitie (tak ako aj jeho liečivé účinky) je rozmanité a dá sa zakomponovať do mnohých potravín a nápojov.

Horec žltý môžete používať v týchto formách ako:

  • Čaj
  • Alkoholický nápoj
  • Pastilky
  • Tonikum

Bylinkový čaj

Vriacou vodou zalejte približne 1-2g jemne pokrájaného alebo na prášok rozdrveného koreňa z horca a nechajte ho lúhovať približne 5 minút. Čaj z horca môžete piť 3 – 4 krát za deň v kombinácii s inými bylinkovými čajmi.

Pre stimuláciu apetítu sa odporúča užívanie horcového čaju cca pol hodinu pred jedlom a po jedle prejeho výrazne pozitívne účinky na efektívne trávenie.

Destilovaná liehovina s príchuťou horca

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 litre bieleho suchého vína
  • 140g sušeného koreňa z horca
  • 800g cukru
  • 1 liter čistého etanolu (alkohol)
  • Pomarančovú kôru (cca z 3 pomarančov)

Príprava destilovanej liehoviny s horcom je pomerne jednoduchá, na začiatok vložte do vína korene z horca a pomarančovú kôru, a nechajte ho vsakovať tieto dve ingrediencie na 1 celý mesiac. Nádobu nezabudnite zakryť čistým kusom látky tak, aby vám nezvlhla a odložte ju na chladné, suché miesto.

Po mesiaci tekutinu odfiltrujte a začnite rozpúšťať na panvici cukor pri nízkej teplote. Keď sa vám cukor rozpustí, prilejte filtrované víno a všetko dobre premiešajte tak, aby vám víno nasiaklo všetok cukor. Po dokončení ho premiešajte s alkoholom a nechajte tekutinu odpočívať aspoň 7 až 10 dní.

Horké tráviace pastilky

Hoci samotný názov naznačuje horkú chuť pastiliek, pokojne si ich môžete upraviť pomerom surovín či dochutiť cukrom alebo medom. Na horkú chuť si zvyknete a navyše vám zaručene pomôžu pri trávení jedla alebo pri zvýšovaní chuti do jedla.

Na tráviace pastilky budete potrebovať:

  • ½ čajovej lyžičky koreňa Archangeliky lekárskej v prášku
  • ¼ čajovej lyžičky koreňa z Horca žltého v prášku
  • ¼ čajovej lyžičky koriandra v prášku
  • ½ čajovej lyžičky pomarančovej kôry v prášku
  • 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 1 čajovú lyžičku semienok z fenikla v prášku
  • 1/8 čajovej lyžičky jemnej morskej soli

Na začiatok skombinujte bylinky v prášku (okrem fenikla a soli) v malej miske a dobre ich premiešajte. Potom jemne nahrejte med na malej panvici alebo v dvojitom hrnci tak, aby len zľahka chytil jemnejšiu, sirupovejšiu konzistenciu (vďaka tomu sa vám bude ľahšie zmiešavať s jednotlivými bylinkami).

Následne ho po kúsok prilievajte do vopred pripravenej práškovej zmesi z byliniek. Množstvo medu určíte podľa toho, kedy vám bude vaša zmes držať pokope bez toho, aby sa pri tvarovaní rozpadla.

Následne môžete začať z vášho „cestíčka“ tvarovať guľky. Vypracované guľky môžete pogúľať v prášku z fenikla a v morskej soli. Dokončené tráviace pastilky skladujte vo vzduchotesnej nádobe (vydržia vám v takomto stave pomerne dlho, avšak čím sú čerstvejšie, tým sú účinnejšie) a podávajte ich 15-30 minút pred jedlom

Tonikum na žalúdok

Tonikum z Horca žltého vám pomôže zvýšiť chuť do jedla a zlepšiť vaše trávenie. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju prakticky ktokoľvek.

Na tonikum budete potrebovať:

  • 60g horcového koreňa
  • 30g sušenej pomarančovej kôry
  • 15g drvených semienok z kardamonu
  • 1 liter brandy

Všetky ingrediencie vložte do 1 litra brandy a nechajte ich lúhovať po dobu 4 týždňov tak, aby brandy nasiakla ich arómu a živiny. Po uplynutí 4 týždňov brandy sceďte a skladujte na suchom a chladnom mieste. Takto pripravené tonikum môžete podávať v malých dávkach.

Uskladnenie

Nakoľko sa z horca využíva prevažne jeho koreň, jeho uskladnenie nie je nijak náročné či špecifické. Po vysušení a spracovaní koreňov je však dôležité, aby boli vložené do suchej a vzduchotesnej nádoby a odložené na chladnejšie a suchšie miesto s minimálnym svetlom.

Správne uskladnený Horec žltý vám vydrží naozaj dlhú dobu a je pripravený kedykoľvek na použitie.

Zdroje:
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-716/gentian
  • https://draxe.com/gentian/
  • https://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Gentiana+lutea
  • http://www.koop-phyto.org/en/medicinal-plants/gentian.php
  • https://jonbarron.org/herbal-library/herbs/gentian-root
  • https://www.plantshospital.com/gentiana-lutea-benefits/
  • https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-gentian-for-skin-hair-and-health/
  • https://www.artimondo.co.uk/magazine/gentian-root-liqueur-recipe/
  • https://learningherbs.com/remedies-recipes/bitters-recipe/
  • https://www.herbalremediesadvice.org/gentian-herb.html

Autor článku: Bylinkár

Študoval som na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Medzi moje najväčšie hobby a záľuby patrí aktívne športovanie - behanie, turistika, bicykel a futbal s deťmi. Ďalej veľmi rád a často čítam knihy a venujem sa práciam na záhradke. Zastávam názor, že vo väčšine prípadov tými pravými liekmi a doplnkami výživy sú dary našej prírody, čiže rôzne liečivé rastliny, koreniny, ovocie a zelenina, a nie nejaké farmaceuticky umelo vytvorené látky a chemikálie. Dúfam že vám moje články čo najviac poradia a pomôžu.

Mohlo by vás zaujímať

čaj z hluchavky

Hluchavka biela

Hluchavka biela patrí do skupiny tých menej známych byliniek a málokto pozná jej pozitívne účinky na …

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.